VLPV vzw Zwalm
QUI AUDET ADIPISCITUR

 

Adres

VLPV vzw Zwalm, KKUSH 1135

Neerstraat 61     (vlakbij Restaurant Biestmolen)

B-9636 Nederzwalm  www.hexental.be/nl/VLPV

IBAN: BE59 7775 9423 6426       BIC: GKCCBEBB

De VLPV is verbroederd met de NBRC www.NBRC.be      

 

Training

Zaterdag vanaf 16h00 tot +/-19h00

Dinsdag vanaf 19h15 tot 22h00

 

Programma's

Wij beoefenen het IPO, Speurhond-, Reddingshond- en Mondioring Programma van de KKUSH/FCI. 

Alsook het OPAC Politie-Patrouillehond Programma van de Belgische Federale Politie. 

Wij zijn ook erkend als officiele Instantie voor het trainen en afnemen van Karaktertesten voor Gebruikshonden.

Wie is welkom ? Iedereen met een hond die behoort tot de lijst van 'FCI Gebruikshonden', zijnde: Kelpie, Groenendaeler, Mechelaar, Laekense Herder, Tervueren, Bouvier des Ardennes, Bouvier de Flandres, Duitse Herder, Dobermann, Boxer, Rottweiler, Riesenschnauzer, Hovawart, Beauceron, Briard, Picardische Herder, Pyrenese Herder, Border Collie, Airedale Terrier, CZ Wolfshond, Zwitserse Witte Herder, Berner Sennenhond, Hollandse Herder.

Voor meer info  http://users.telenet.be/1c

           

Organisatie

De VLPV werd gesticht in 1997 en is erkend door de Belgische Staat als VZW, en door de KKUSH Sectie 1C als officiele Africhtingsclub van St. Hubertus en de FCI. Wij zijn trots één van de mooiste hondenclubs van Belgie te zijn.

Ons doel is het nader bij elkaar brengen van hondenliefhebbers, het bevorderen van kennis, het socialiseren en africhten van honden. Het organiseren en inrichten van vergaderingen, cursussen, wedstrijden, karaktertesten en selectietesten. 

           

Bestuur

President: Guy Verschatse          hexental@skynet.be

Secretaris: Kevin De Vreese        vomhausewenke@hotmail.com  

Schatbewaarder: Katrien Mornie  info@k9-k4.be 

             

VLPV-Testers

Jean-Paul Haegeman + PW

Eddy Carlier + PW

Kevin De Vreese + PW + Instructeur

Guy Verschatse + PW Gebrevetteerd + Keurmeester Rottweiler + Instructeur

Jean-Paul Haegeman - Guy Verschatse - Kevin De Vreese

           

VLPV-titels

PUPPY TEST (Puppy-training Test)

EG (Elementaire Gehoorzaamheid)

G&S (Sociabiliteits Test)

CP (Conditie Proef 10 km)

KT (Karakter Test)

PrBBT  (Premium Fokgegevens Test)

PrZTP (Premium Duitse Fokgegevens Test)

PrKOERUNG (Hoogste Duitse Fokgevens Test)

TAN.TC.TU (Franse Fokgegevens Testen)

POL.DH (Belgisch Politiehond-examen 1993)

CK'? (Club Koning + jaar)

CKN'? (Club Koningin + jaar)

      

VLPV Leden op het WK

IFR Wereldkampioen '04 Dieter Blancke (VLPV Erelid) met Yanos v Heimat Dior

IFR'05 Deelnemer Jos De Smet (VLPV Lid) met Tasso v Orter Kreuz

IFR'06-'07-'09 Deelnemer Bart Temmerman (VLPV Lid) met Benno v Schloss Hexental

 

IFR Wereldkampioen '04 Dieter Blancke met Yanos v Heimat Dior

 

Kalender 2018

06-01 Nieuwjaarsreceptie

10-02 Algemene Ledenvergadering

17-03 BH/IPO Wedstrijd

07-04 VLPV Voorjaarskeuring

08-09 VLPV Najaarskeuring

20-10 BH/IPO Wedstrijd

27-10 Helloweenwandeling

17-11 Clubkampioenschap BH/IPO

8-12 Eindejaarssouper

 

 

10 Gouden regels in het africhten van uw hond.

 

Te vaak zie ik mensen rondlopen als ‘een vogel zonder kop’. Men loopt op het terrein met zijn hond, sommigen gaan heel nerveus met hun hond om, anderen ‘doen maar wat’, een soort bezigheidstherapie…

Als geheugensteuntje schrijf ik deze ‘gouden regels’ neer. Ik heb bewust de teksten zo beknopt en verstaanbaar mogelijk gemaakt. Print ze desnoods uit of leer ze in ieder geval vanbuiten en africhting zal al heel wat makkelijker worden.

Denk eraan: ‘Knowledge is power’ (kennis is macht) !

 

Eerst een beetje noodzakelijke theorie:

De beweegredenen van een hond zijn gebaseerd op 2 mogelijkheden:

-door aangenaam gevoel te vermeerderen

-door onaangenaam gevoel te verminderen (of uit te schakelen).

Africhten doen wij door het aanleren van gewenst gedrag en het afleren van ongewenst gedrag, zo eenvoudig is dat.

Iets aanleren kan gebeuren door het ‘aangename te vermeerderen’ (positief beloningssysteem) en door het ‘onaangename te verminderen of uit te schakelen’ (negatief systeem dmv correcties, prikker of TT). Het positief systeem geniet natuurlijk de voorkeur.

Iets afleren kan enkel door het ongewenst gedrag te koppelen aan een correctie die onaangenaam genoeg is om dit ongewenst gedrag te laten stoppen, maw de correctie moet groter zijn dan de drift voor dit gedrag. De hond gaat op die inwerking (correctie) reageren met een ‘overlevingsreflex’. Je moet geen ingenieur te zijn om uw hand van een warme stoof terug te trekken… Dit gebeurd onbewust (reflex) en hiervan kunnen wij handig gebruik maken in de africhting.

Men moet ook weten dat een beloning verschillende betekenissen heeft, alsook een correctie verschillende betekenissen heeft. Een glas water in de snikhete woestijn zal een andere beloning zijn dan hetzelfde glas water in uw favoriete café…

Als een wolf razende honger heeft zal hij zéér gemotiveerd zijn om voedsel te vinden, hij zal ook dubbel geconcentreerd zijn want een vergissing kan hem zijn maaltijd kosten ! Hier ligt het ideale evenwicht tussen concentratie en motivatie.

Deze ideale balans (=optimale prestatie) moeten we proberen te bereiken in onze africhting. Africhting zonder consequenties is onmogelijk. Er moet een consequentie zijn voor het uitvoeren van een bevel (verwachte beloning), alsook voor het niet uitvoeren van een bevel (verwachte correctie). Om die redenen werkt het positieve beloningssysteem alleen niet, juist omdat er soms agressie-prikkels en-of afleidingen zijn die groter zijn dan de beloning (hetzij voedsel of bal). Maw, positief beloningssysteem is enkel optimaal in een prikkelarme omgeving (waar geen afleiding is) en een hondenclub is nooit een prikkelarme omgeving. Wij moeten ons steeds afvragen: wat doe ik als de hond doet wat ik gevraagd heb ? Wat doe ik als de hond niet doet wat ik gevraagd heb (wetende dat hij zeker de oefening kent, maw omdat hij geen goesting heeft) ?

 

  1. Denk als een hond: een hond denkt niet zoals een mens. Een hond is een gewoontedier, wat hij leuk vind zal hij steeds herhalen, wat hij niet leuk vind zal hij proberen te vermijden. Een hond denkt steeds in de huidige tijd. Hij begrijpt een beloning of een straf enkel op het moment dat hij bezig is dit bepaald gedrag te vertonen. Als deze beloning of straf bvb 2 seconden na het gewenste (of niet gewenste) gedrag gebeurt, kan de hond niet meer de link leggen waarom. In de africhting moeten wij dankbaar gebruik maken van deze gewoontes.
  2. Begrijp uw hond: dan alleen kunnen wij met de hond communiceren. Deze communicatie is broodnodig om de hond bij te brengen wat wij van hem verlangen. Geen enkele hond wordt geboren met gewoontes die leiden tot een IPO1, MR1 of OB1. Wij moeten de hond aanleren welke gewoontes wij van hem verlangen en niet verlangen. Dit is enkel mogelijk wanneer we het gedrag van onze hond begrijpen en daardoor met hem kunnen communiceren. De ene hond is natuurlijk de andere niet, er is een verschil in de genetische aanleg, in het karaktertype en in wat de hond tot nu toe meegemaakt heeft. Met al deze factoren moeten wij rekening houden. Er zijn natuurlijk wel vele zaken die standaard bij elke hond aanwezig zijn.
  3. Welk type hond heb ik ? Pas u aan het type van uw hond aan. Er is geen ‘blueprint’ over hoe elke hond moet afgericht worden. Er zijn wel regels: een nerveuze hond benader je kalm, een te rustige hond benader je met hoge drift, enz. Belangrijk om weten is welke soort hond je hebt, is hij zelfzeker, onzeker, dominant, volgzaam, onderdanig, nerveus, kalm, belastbaar, niet belastbaar, werklustig (niet verwarren met ‘nerveus’ !), lui, veel buitdrift, weinig buitdrift, veel eetlust, weinig eetlust, gefocust, snel verstrooid, etc. ? Al deze vragen moet je uzelf stellen bij elke hond, het antwoord op deze vragen zal het type van training beïnvloeden. Ideaal is een zelfzekere, rustige, neutrale & volgzame, belastbare, gefocuste, werklustige hond met veel buitdrift en eetlust. Maar ja, men wint niet dikwijls het groot lot… De keuze van de combinatie en gedragstypes in het nest zijn dus van cruciaal belang. Kijk ook goed naar de moeder van uw pup !
  4. Ga rationeel te werk: ontleed de gedragingen van uw hond. Wat doet de hond goed ? Wat doet hij niet goed ? Waarom doet hij dit ? Wat kunnen we eraan doen ? Eenmaal deze vragen gesteld en met de wijsheid ‘denk als een hond’ en ‘begrijp uw hond’, zullen veel problemen kunnen opgelost worden. Het heeft geen enkele zin de hond te straffen om iets wat hij met zijn denkvermogen niet begrijpt. Dit leidt enkel en alleen tot stress, angst en ongenoegen. Een hond verstaat onze taal niet, hij heeft enkel geleerd dat bij een bepaalde klank(en), een bepaald gedrag van hem verlangd wordt. Een hond kan perfect met bvb een fluitje (is geen gesproken taal) het gewenste commando uitvoeren. Het heeft daarom geen zin om met uw hond ‘menselijk’ te converseren, dit zoals velen onder jullie doen. U moet duidelijk zijn voor de hond, dit met steeds hetzelfde commando voor een bepaalde houding. Steeds weer hoor ik mensen bezig ‘zit’, daarna ‘zitten’, of ‘allé, ga ne keer gaan zitten jong’. Dit is onduidelijk voor de hond. Omdat de hond onze taal niet spreekt, kan hij ook de link tussen deze drie ‘zit’-versies niet leggen en één dezelfde houding aannemen (gaan zitten dus). Dus een hond moet eerst een bepaalde klank (woord) met een bepaald gedrag associeren, pas daarna kan hij uw bevel uitvoeren.
  5. Timing: het is super belangrijk dat wij de exacte timing hebben. Deze timing is van noodzakelijk belang bij het belonen en-of straffen van een bepaald gedrag. Zoals eerder gezegd, de hond denkt niet zoals wij. Als hij een bepaald gedrag vertoont die wenselijk is, moet hij hiervoor onmiddellijk beloond worden. 1 of 2 seconden erna is te laat ! Dit was vroeger zeer moeilijk of soms zelfs onmogelijk, maar met de komst van de clicker kan men de hond perfect timen. De clicker moet natuurlijk wel correct gebruikt worden. De ‘click’ moet betekenen voor de hond: ‘nu doe je wat ik van u verlang en uw beloning hiervoor zal volgen’. De clicker is zelf geen beloning, het is gewoon een apparaat om uw hond te zeggen ‘dit wil ik van u en je zult hierna een beloning (voedsel of bal) krijgen’.
  6. Eén zaak met de keer: een hond mag maar 1 oefening per keer aanleren, men moet trapsgewijs te werk gaan. Als de hond bvb de houding ‘zit’ volledig beheerst, beginnen we pas met de houding ‘af’. Als de hond perfect en snel bij u komt bij het oproepen, dan begint men pas met de apport (=bal of blok gaan halen + terugbrengen). Een hond mag ook maar voor 1 gedrag beloond -of gestraft worden.  Dikwijls zie ik mensen bezig met hun hond 10 verschillende zaken ‘bij te brengen’, dit op één training. Dit gaat niet ! Je kan maar één probleem per oefening afleren. Je kan ook maar voor één oefening belonen. Het beste is om soms een oefening op te splitsen. Het commando ‘hier’ bestaat bvb uit 2 handelingen: ‘snel en recht naar de eigenaar komen’ en ‘zit voor’. Men kan dus maar voor één handeling belonen, ofwel voor snel te komen, ofwel voor een correcte zit-voor. Als men beloont (clickt) na de zit-voor, begrijpt de hond niet meer dat dit eigenlijk voor het snel komen was, of voor beide zaken. Zoals eerder gezegd, denkt hij steeds in de huidige tijd en legt hij de link bij wat hij doet op het moment van de click (zitten dus). Bij deze begrijpt de hond niet wat u hem wilt bijbrengen (denkt niet zoals wij) en zal de hond ook niet het gewenste gedrag aanleren (snel komen). Dus ofwel beloont u hem voor het snel komen, ofwel voor de correcte zit-voor. Hetzelfde met straffen, een hond die op het terrein tijdens het volgen-aan-de-leiband naar een andere hond uithaalt, heeft eigenlijk 2 problemen: ten eerste kijkt hij niet naar zijn eigenaar, ten tweede vertoont hij agressief gedrag naar de andere hond. Men kan dus ofwel werken naar een beter oogcontact met de eigenaar (sleutel tot alles), ofwel de hond corrigeren voor de agressie (dit zonder het commando ‘voet’). Men kan niet het oogcontact aanleren, en de hond afleren om agressie te vertonen naar andere honden, in één oefening. Deze oefening moet opgesplitst worden. 1 oefening per keer.
  7. Eerst de gewoonte aanleren, pas daarna kijken (testen) of hij deze gewoonte aangeleerd heeft: het heeft geen zin om van uw hond iets te verlangen wat hij (nog) niet onder de knie heeft. Elke oefening moet eerst tientallen of zelfs honderdtallen keren herhaald worden vooraleer deze oefening een gewoonte wordt. Eénmaal de gewoonte in de hond aanwezig, kunnen we ervan uitgaan dat de hond een bepaald commando zal uitvoeren met het bijbehorende gedrag. Als men bvb 30x bruusk stopt tijdens het volgen en 30x hierbij op de hond zijn achterste duwt (om te zitten), is de kans zeer groot dat de hond bij de 31ste keer automatisch gaat zitten. De hond heeft deze gewoonte aangeleerd door veelvuldige herhalingen. Typische fout is dat de mensen verlangen (of denken) dat een hond een gewoonte aangeleerd heeft na 2x, dit is volkomen onmogelijk ! Dus men duwt 2x op zijn achterste bij het stoppen en ze ‘kijken’ wat er gebeurd als men een derde maal stopt en niet op zijn achterste duwt. Logisch gevolg is dat de hond niet zal gaan zitten, leert dus eigenlijk dat de eigenaar onduidelijk is: wat moet ik eigenlijk doen ? Dus eerst de gewoonte aanleren en niet ‘testen’ wat hij zou doen na een paar maal oefenen.
  8. Een probleem ontwijken is niet een probleem oplossen: nog een typische handeling van veel mensen. Als mijn hond agressief is op andere honden, dan train ik alleen. Als mijn hond aan de meubels bijt, steek ik hem buiten, zo bijt hij er niet meer aan. Hierdoor is het probleem niet meer zichtbaar en denkt men onterecht dat er geen probleem is. Een probleemgedrag kan men enkel oplossen ofwel door de hond zijn driften te gebruiken (misbruiken) naar iets positief zodat de negatieve prikkel verkleint (is geen echte oplossing), of door in te gaan tegen het negatieve gedrag (dmv correctie). Als de hond aan de meubels bijt, kan men hem buitensteken (probleem ontwijken = geen resultaat), de garantie bestaat dat als de hond terug binnenkomt, hij gewoon aan de meubels zal verder te bijten. Er zijn dus maar 2 mogelijkheden: ofwel gebruik ik zijn driften en ‘misbruik’ ik de situatie door bvb een ‘treatbal’ (rubberbal met gaten waar eten in gestopt wordt) te geven. De hond zal dus zijn kauwgedrag verleggen op iets positief en zal daardoor de negatieve gewoonte verminderen of ‘afleren’ (positieve stimulans, is niet 100% waterdicht in dit geval). Men kan hem ook telkens een tik op de snuit geven wanneer hij bijt aan de tafelpoten (negatieve stimulans). Beide methodes werken, het resultaat hangt soms af van de situatie of van het individu. Hoewel de oplossing enkel onfeilbaar is dmv negatieve stimulans (correctie). Het probleem ontvluchten is enkel maar om grotere problemen vragen op termijn.
  9. Wees consequent: ja is ja en nee is nee, dit altijd ! Wees een duidelijke leider voor uw hond.
  10. Wees innovatief en vindingrijk: waar een wil is, is een weg. De winnaar gaat door waar de verliezer stopt !

 

                                                © Guy Verschatse