CERTIFICAAT VAN UITMUNTENDHEID
SCIENTIA EST POTENTIA

De huidige hondenfokkerij staat wereldwijd voor zeer grote uitdagingen ! Alle hondenrassen worden steeds zwakker, meer en meer erfelijke aandoeningen steken de kop op, karakters verzwakken, enz... Dit ondanks alle pogingen van de kennelclubs en/of rassenclubs. Met andere woorden voldoet het beleid van deze clubs niet of wordt dit beleid niet (of te weinig) toegepast, of hechten ze belang aan zaken welke niet van hoofdbelang zijn (het uiterlijk).

De grote boosdoener wordt 'inteelt' genoemd, dit is een stelling waarmee wij het NIET mee eens zijn. Er worden steeds vergelijkingen gemaakt tussen gedomesticeerde fok (menselijke selectie) en de natuur (natuurlijke selectie). Inteelt gebeurt evenveel in de natuur als bij de gedomesticeerde fok. De verantwoordelijke boosdoener van de hondenziektes is 'sentiment van de eigenaars' ! Zoals eerder vermeld gebeurt er continu inteelt bij bvb een wolvenroedel, er is een zeer hoge concentratie van dezelfde genen in elke wolvenpopulatie aanwezig en toch blijven de wolven weerbaar en gezond. Hoe komt dat ? Wel dit komt omdat de natuurlijke selectie de zwakke en/of zieke dieren elemineert (omdat ze sterven) of waardoor deze zich (in het beste geval) niet meer kunnen/mogen voortplanten. Enkel de sterkste dieren die het beste zijn aangepast aan de omgeving overleven. Zo blijft de populatie gezond en kan ze blijven verderbestaan. Wanneer wij als hondenfokkers dezelfde maatstaven zouden kunnen hanteren, dan zouden alle hondenrassen onmiddelijk vele fokdieren verliezen omdat ze te zwak/ziek zijn. Het is vanzelfsprekend onmogelijk om echt te gaan selecteren als de natuur (geen medicamenten, geen medische ingrepen, etc.) maar onze visie ligt zo dicht mogelijk aan bij deze van moeder natuur.

Hexental-kennel legt zichzelf strenge verplichtingen op en bekijkt de fokkerij vanuit een geheel eigen perspectief. Elke pup die bij ons geboren wordt stamt uit ouders welke het 'Cerfificaat van Uitmuntendheid' hebben ontvangen. Dit certificaat wordt ook doorgegeven aan alle pups die wij dit waardig vinden. 

                                                                                     

Wat houdt het 'Certificaat van Uitmuntendheid' in ?

Wel, voor ons in de eerste plaats 'gezondheid'. Alle dieren welke voldoen voor dit certificaat mogen niet onder ondersteunende medicatie staan (langdurige cortisone, langdurige antibiotica, of om het even welke langdurig gegeven medicijnen), mogen geen medische ingrepen hebben gehad welke door natuurlijke tekortkomingen veroorzaakt zijn (als een hond bvb zijn poot breekt door een auto ongeval, geldt dit vanzelfsprekend niet mee).

In de 2de plaats komt 'het karakter', daarmee bedoelen we honden welke aan onze karakter-vereisten (reacties en driften) voldoen. Wij hebben een zeer eigen kijk op wat een karakterhond is en welke niet. De huidige afgang van elke hondensport (door steeds de normen te verlagen omdat er geen deelnemers genoeg meer zijn !) is niet de ideale selectiemethode om het karakter te bepalen. Wetende dat de trainingsmethoden steeds verbeteren, wat ook niet ten goede komt voor de fokkerij. Het enige positieve aan de betreffende hondensporten (IPO, Ring, KNPV, etc.) is dat elke deelnemer moet bewijzen dat hij over een zekere portie 'ballen' en gezondheid beschikt om te kunnen slagen. 

Op de 3de plaats komt dan 'schoonheid', dit natuurlijk terug volgens onze eigen kijk op de zaken. Wat voor ons mooi is, is dit misschien niet voor een andere fokker. Wij streven naar een rastypische athletische werkhond

Sommigen onder jullie zullen misschien denken "ja, iedereen kan deze zaken beloven en certificaten uitgeven". Wel iedereen die ons persoonlijk kent weet dat wij no-nonsense mensen zijn. Er is een verschil tussen mensen die iets beloven en mensen die iets doen. Om te quoten: 'A man is only as good as his word'... Dus met dit certificaat geven wij ons schriftelijk erewoord dat beide ouderdieren voldoen aan deze erecode*.

*Indien de dekreu van een derde partij is zal dezelfde belofte door de eigenaar moeten onderschreven worden.